Volei Pariuri

voleiDespre jocul de volei se vorbeste din 9 februarie 1895, cand un profesor de educatie fizica din Holyoke, statul american Massachusetts, a inventat un joc numit la acea vreme Mintonette, care se juca mai mult in spatii inchise si venea ca raspuns la aparitia baschetului cu doar patru ani in urma, disciplina care necesita aptitudini fizice mult mai trainice.

Numele de volei a fost dat de Alfred Halstead in urma unui meci demonstrativ sustinut la 1896. Acesta a observat ca jocul se bazeaza in special pe trimiterea mingii peste fileu si asa a aparut volei (engl: volley ball).

Regulile jocului s-au dezvoltat rapid si astfel in Filipine la 1916 a fost introdus serviciul in forta, iar patru ani mai tarziu era adoptata regula celor trei atingeri. Un an mai tarziu punctajul era redus de la 21 la 15 pentru fiecare set.

Canada a fost prima tara din afara Statelor Unite care a adoptat jocul de volei in 1900. Bazele Federatiei Internationale de Volei au fost puse mai tarziu, dupa Al Doilea Razboi Mondial, mai precis la 1947. Doi ani mai tarziu se organiza prima editie a Campionatului Mondial pentru baieti, pentru ca fetele sa intre in peisaj abia in 1952.

Voleiul este in prezent foarte popular in Brazilia, unde este considerat sportul numarul unu in conditiile in care fotbalul a devenit deja religie. In Europa se joaca foarte mult in Italia, Olanda si Rusia, acestea fiind de altfel si principalele forte de pe Batranul Continent, dar in ultimii ani a cunoscut o importanta dezvoltare si in Orientul Indepartat, in special in Japonia si China.

La nivel de club Italia propune cele mai puternice campionate din lume, iar Globet este locul ideal pentru a paria pe meciurile de volei din Serie A1.

Din 1987 Federatia Internationala (FIVB) a introdusa voleiul jucat pe plaja intre doi jucatori, disciplina care a intrat si in programul sporturilor olimpice incepand cu editia de la Atlanta.

Voleiul clasic se joaca pe un teren in sala de 18 lungime si 9 latime intre doua echipe formate din 6 jucatori. Terenul este despartit de un fileu cu inaltimea de 2.43 metri (cazul baietilor) si 2.24 metri (cazul fetelor). Cei 3 metri cuprinsi intre fileu si restul terenului sunt considerati ca formand linia de atac, zonele 2, 3 si 4 din care pot fi lansate puternicele atacuri peste fileu. Zona 1 este rezervata jucatorului aflat la serviciu, dupa care acesta avanseaza spre celelalte zone dupa schimbarea fiecarei mingi.

Mingea de joc are o forma sferica fiind realizata din material sintetic cu o circumferinta de 65-67 de cm si o greutate cuprinsa intre 260 si 280 de grame.

Sistemul de joc a fost modificat pentru a doua oara, renuntandu-se la formula pana la 15 puncte cu serviciul pentru adoptarea sistemului cu 25 de puncte consecutive. Meciurile de volei se joaca intotdeauna dupa sistemul cel mai bun din 5 seturi sau primul la 3, cu observatia ca decisivul se joaca pana la 15.

Din 1998 in jocul de volei a fost introdus si liberoul, jucator care imbraca un echipament distinct de al coechipierilor sai si al carui rol esential este de a prelua serviciile puternice ale adversarilor. Aparitia acestui nou post este strans legata de importanta tot mai mare a serviciului in jocul de volei.

In afara turneelor olimpice care se desfasoara o data la patru ani in calendarul competitional de volei mai regasim Campionatele Mondiale, organizate la fiecare patru ani, care nu trebuie confundate cu FIVB World Cup, FIVB World Grand Champions Cup sau FIVB World League/World Grand Prix.

Rusia domina voleiul atat la masculin cat si la feminin cu 6, respectiv 7 titluri mondiale. Brazilia vine insa tare din urma la baieti, unde a castigat ultimele trei trofee puse in joc.