Baschet Pariuri

Daca la alte sporturi exista discutii despre origine si evolutie in cazul baschetului lucrurile sunt cat se poate de clare. In decembrie 1891 un profesor de educatie fizica american pe nume James Naismith de la YMCA, o asociatie crestina de pregatire a tinerilor, a incercat sa-si tina orele de gimnastica in pofida ploii de afara. Pentru aceasta a cautat o sala adecvata si a imaginat un gen de activitate in care mingea sa fie aruncata intr-un cos fara fund. Ulterior si-a dat seama ca este o operatiune nepotrivita pentru a scoate mingea din cos dupa fiecare aruncare reusita si astfel a aparut cosul fara fund pe care il avem si astazi. Initial jocul de baschet era jucat cu mingi de fotbal, iar primele mingi specifice pentru baschet au aparut abia in ani 50 ai secolului al XX-lea si erau de culoare maro, culoare pastrata pana in prezent.

Raspandirea baschetului in Statele Unite ale Americii s-a facut initial prin intermediul colegiilor, chiar inventatorul James Naismith ajungand sa predea la Universitatea din Kansas timp de sase ani.

In anii 20 pe teritoriul SUA aparusera deja zeci de echipe profesioniste si astfel s-a pus problema constituirea unei ligi profesioniste care sa reprezeinte interesele cluburilor si jucatorilor. Astfel apare in 1946 Basketball Association of America, pentru ca trei ani mai tarziu aceasta sa fuzioneze cu National Basketball League si sa formeze ceea ce pana astazi a ramas in istorie cunoscuta ca National Basketball Association (NBA). In anii 60 mai aparuse o organizatie care ameninta dominatia NBA, insa ulterior American Basketball Association s-a unit cu NBA.

Meciurile de baschet sunt nelipsite din ofertele caselor de pariuri. Asa stau lucrurile si la Coral, o casa de pariuri din Marea Britanie care pune la dispozitia pasionatilor jocului de baschet cele mai bune cote de pariat pe meciuri din NBA, Euroliga si cele mai puternice ligi europene.

Baschetul este cel mai pariat sport la casa de pariuri sportive online Unibet.

NBA este in prezent cel mai tare campionat de baschet din lume in materie de jucatori de top, salarii, spectacol si nivel al competitiei. 30 de echipe impartite in doua conferinte geografice, care la randul lor sunt ierarhizate in trei divizii zonale, lupta pentru suprematie. NBA ca de altfel toate campionatele nord-americane este o liga inchisa, ceea ce inseamna ca aceleasi echipe participa an de an fara sistemul promovare-retrogradare intalnit in sportul european.

De la George Mikan, primul urias din baschetul nord-american, si pana la starurile prezentului LeBron James sau Kobe Bryant, NBA a oferit lumii jucatori emblematici, adevarate legende vii care si-au pus amprenta asupra baschetului. Printre acestia se numara Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabaar, Julius Ervind, Larry Bird, Earvin Magic Johnson si inegalabilul Michael Jordan.

La nivel international jocul de baschet s-a organizat sub cupola Federatiei Internationale incepand cu anul 1932. Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Letonia, Portugalia, Elveia si Romania au fost cele opt natiuni care au pus bazele a ceea ce mai tarziu avea sa devina FIBA.

La nivelul Jocurilor Olimpice baschetul a fost inclus pe lista sporturilor la editia de la Berlin din 1936, iar primul Campionat Mondial pentru baieti a fost organizat in 1950 in Argentina. Trei ani mai tarziu fetele aveau parte de primul turneu final in Chile, pentru ca din 1976 (Montreal) sa intre in randul disciplinelor olimpice.

Incepand din 1989 FIBA a renuntat la distinctia intre jucatorii amatori si cei profesionisti, iar la Barcelona in 1992 jucatorilor profesionisti le-a fost permisa in premiera participarea la o editie a Jocurilor Olimpice. Americanii aveau sa vina cu cea mai buna echipa posibila din NBA si astfel a aparut Dream Team-ul Statelor Unite. Din acel moment americanii aveau sa domine autoritar competitia masculina de baschet la toate editiile care au urmat.

Desi se joaca pe acelasi teren, jocul de baschet comporta mici diferenta intre meciurile organizate sub egida FIBA si cele desfasurate sub patronajul NBA. Regulamentul FIBA prevede ca aruncarea de trei puncte se face din afara arcului situat la 6.25 m de cos, in timp ce in NBA pentru acelasi gen de aruncare distanta omologata este de 7.24 metri. De asemenea in NBA un sfert are o durata de 12 minute, pe cand la meciurile internationale se joaca patru sferturi a 10 minute fiecare. La nivel de colegiu se foloseste regula celor doua reprize a cate 20 de minute fiecare.