Atletism Pariuri

atletismConcurenta intre oameni a existat inca din cele mai vechi vremuri, lucru relevat in totalitate de istorie. Incepand de la civilizatia greaca pana in zilele noastre, omul a fost intotdeauna curios sa afle cine este cel mai puternic, cel mai rapid sau, pur si simplu, cel mai bun. In urma acestei dorinte aprinse aveau sa se dezvolte intr-un ritm inimaginabil evenimentele sportive organizate.

Cu trecerea timpului, sportul a crescut de la o zi la alta vazand cu ochii, devenind in scurt timp foarte popular in randul persoanelor din intreaga lume. Jocurile Olimpice grecesti s-au tinut in mod traditional inca din anul 776 i.Hr, continuand astfel pana in anul 393 d. Hr. Jocurile Olimpice antice reprezentau competitii destinate strict persoanelor de sex masculin (atat concurenti, cat si spectatori). Femeile din Grecia si-au format propriile jocuri (Heraea Games) care, asemeni celor destinate barbatilor, aveau loc o data la fiecare patru ani.

Cu toate acestea, dezvoltarea sportului modern a venit abia la inceputul secolului al XIX-lea, in conditiile in care cursele de amatori (footraces) din Anglia se tineau inca din anul 1825. In 1861, West London Rowing Club a organizat in premiera o cursa de canotaj deschisa amatorilor, iar cinci ani mai tarziu, tot aici, se infiinta Amateur Athletic Club (AAC). Accentul se punea, si de aceasta data, in special pe publicul masculin, care nu primeau niciun fel de compensatii financiare, doar placerea de a fi participat la o astfel de intrecere.

Astazi, in schimb, putem paria la Gamebookers pe intreceri din cadrul probelor de Decathlon, respectiv heptatlon. Si pentru ca am amintit de acestea, sa le tratam ceva mai pe larg in randurile urmatoare.

Atat barbatii, cat si femeile pot participa la concursuri tip “multievent”: barbatii la decathlon, in vreme ce persoanele de sex feminin, la heptatlon (inlocuitorul pentatlonului). Competitiile de acest gen necesita un program de doua zile si fac parte din cadrul unor campionate nationale si internationale. In Statele Unite ale Americii, spre exemplu, probleme de decathlon si heptatlon sunt programate in campionatele colegiilor. Fiecare atlet primeste un anumit numar de puncte, in functie de performante, iar castigatorul urmeaza sa fie cel care adunata cea mai bogata zestre la capatul celor 10 probe, respectiv 7 (heptatlon).

La barbatii, probele sunt impartite in mod egal pe parcursul celor doua zile. In prima zi se desfasoara cursele de 100 de metri, saritura in lungime, aruncarea greutatii de pe loc, saritura in inaltime si cursa de 400 de metri. A doua programeaza cursa de 110 metri cu obstacole, aruncarea discului, saritura cu prajina, aruncarea sulitei si 1500 metri liber. Femeile, in schimb, trebuie sa treaca prin furcile caudine ale urmatoarelor probe: 100 metri obstacole, saritura in inaltime, aruncarea greutatii de pe loc, cursa 200 metri (prima zi), urmate de saritura in lungime, aruncarea sulitei si cursa de 800 de metri (a doua zi).

Jim Thorpe este numele atletului american de care se leaga castigarea primului decathlon (Jocurile Olimpice din 1912). Tot un american, Bob Mathias, castiga in anul 1948, la varsta de 17 ani, proba de decathlon, pentru ca patru ani mai tarziu sa repete aceasta experienta. Drumul deschis de acesta avea sa fie continuat de Daley Thompson (1980 si 1984), in timp ce la heptatlon o mentionam pe Jackie Joyner Kersee, posesoara unor recorduri la Campionatul Mondial din 1987 si la Jocurile Olimpice din 1988.

In 2012, Jocurile Olimpice s-au tinut in capitala Angliei – Londra, iar publicul a gustat din plin aceste intreceri, in vreme ce pariorii au avut ocazia de a-si rotunji conturile in cadrul probelor de atletism. Pariurile pe atletism au captivat o intreaga lume, privirile fiind atintite asupra probei regina, si anume 100 de metri, in care Usain Bolt s-a impus in fata compatriotului sau si a adus fericirea in buzunarele multor pariori ce au plasat sume imense pentru o noua dovada de forta din partea multiplului medaliat jamaican.